lohikalaomega

Voisivatko kalanrasvat suojata masennukselta?

On olemassa vahvaa näyttöä siitä, että omega-3-rasvahapot suojaisivat sydänsairauksilta. Monikaan ei kuitenkaan tiedä, kuten en itsekkään vielä muutamia viikkoja sitten, että niiden on nähty heikentävän myöskin masennuksen oireita.

Yllättävän paljon on tutkittu omega-3:sien, eli erityisesti kaloissa esiintyvien rasvahappojen vaikutusta ihmisten mielialoihin ja kognitiivisiin toimintoihin. Erityisesti yhteys on havaittu masennuksen suhteen, ja masentuneilla havaitaankin selvästiä normaalia useammin alhaiset omega-3 pitoisuudet.

Mielenkiintoista on erityisesti, että nämä rasvahapot vaikuttavat toimivan erityisen hyvin lääkehoidon lisänä. Toisaalta ne toimivat sekä aikuisilla että lapsilla, iäkkäillä ja nuorilla, sekä miehillä ja naisilla. Sekin on selvää, että paljon kalaa syövillä on alhaisempi riski saada masennus kuin kalaa välttelevillä.

Mikä voisi olla tämän selitys? Asiasta ei ole varmuutta, mutta epäilyt kohdistuvat EPA -nimisen aineen mukaan. EPA on toinen omega-3-rasvahapoissa esiintyvä aines, DHA:n lisäksi. Siinä missä DHA vaikuttaa erityisesti silmien ja aivojen kehitykseen, laslkee EPA erityisesti kehon tulehtuneisuutta.

EPA on samalla se aines, joka vaikuttaa erityisesti masennukseen. Suurempi EPA:n saanti laskee masennuksen riskiä ja kovuutta. Lisäravinteet, joissa oli vähän EPA:ta olivat tehottomia tutkimuksessa masennuksen hoitoon.

EPA:n lähteet

EPA:a esiintyy runsaiten kalojen rasvoissa, jonka takia erityisesti rasvaiset kalat kuten lohi ja muikku ovat sen parhaita lähteitä. Tämän lisäksi sitä on paljon erilaisissa kalanmaksaöljyissä ja muissa lisäravinteissa, jotka sisältävät paljon omega-3-rasvahappoja.

On hyvä huomioida, että vaikka esimerkiksi jotkut kasvispohjaiset rasvat sisältävät omega-3:sia (esim. rypsiöljyä), niiden sisältämät rasvahapot ovat eri muodossa, eivätkä sisällä tätä EPA:ta. Näin ollen ne eivät toimi masennuksen hoidossa.

Riittävä EPA:n saanti

Voimme suoraan sanoa, että EPA:ta on vaikea saada liikaa. Tietenkin se on teoriassa mahdollista, ja ei kannata alkaa juomaan pullo kaupalla kalanmaksaöljyjä, mutta normaalikäytöllä yleensä enempi parempi.

Minimisuositus on kuitenkin noin 250 milligrammaa. Esimerkiksi kaksi ateriaa lohta viikon aikana antaa noin 1000 mg omegoita päivää kohden laskettuna.

On kaksi tapaa huolehtia riittävästä omega-3:sien saannista, joko syödä kalaa usein tai käyttää niiden lisiä. Itse olen nyt alkanut kokeilemaan niitä lisiä, sillä en usko pystyväni syömään kalaa niin usein viikossa kuin pitäisi. Jos kuitenkin saat syödyksi kalaa helposti parikin kertaa viikossa, on se todennäköisesti parempi keino. Saat siinä nimittäin ohessa muitakin kalassa olevia terveellisiä aineksia, kuten sinkkiä ja proteiinia.

Kannattaa kokeilla

Mikään tutkimus ei sano, että omega-3-rasvahappojen saaminen olisi ihmekeino, joka parantaisi masennuksen kokonaan. Sen on kuitenkin lukuisissa tutkimuksissa osoitettu ainakin heikentävät sen oireita, jonka takia sitä kannattaa kokeilla.

Ainakin nämä lisät ovat niin halpoja, että ei kannata hinnan takia tätä keinoa jättää kokeilematta. Vaikutuksen pitäisi ilmetä noin kuukauden sisällä, joten sitten voi arvioida kannattaako niiden käyttöä jatkaa pidempään. On niissä kuitenkin muitakin suojaavia vaikutuksia, joten miksipä sitä ei jatkaisi, kun on kerran alkuun päässyt?

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *