toimistolla

Toimistotyö, liikunnan puute ja masennus

Seuraava kirjoitus on tehty Tulostinmuste.fi tukemana. Kyseiseltä sivulta löydät mm. edullisimmat mustekasetit helposti ja nopeasti.

Miksi toimistotyö voi olla pahinta mitä voit tehdä

Olemme juuri aloittaneet vuoden 2017, ja todella moni suomalainen viettää nykyään suurimman osan päivästä sisätiloissa, yleensä vielä näytön ääressä. Siinä missä sata vuotta sitten itsenäisyyden aikaan suuri osa oli päivät pitkät ulkona töissä, on tälläinen työ enään todella harvalla suomalaisella, noin 10 – 20 %.

Toimistotöissä on omat puolensa. Siellä ei ole säiden armoilla, ja siellä on monesti sopiva lämpötila niin kylminä talvipäivinä kuin kuumilla kesähelteillä (ainakin pitäisi olla!).

Kuitenkin toimistotyössä on omat haittansa ja vaaransa, josta ei kuitenkaan aina puhuta ehkä niin paljoa kuin pitäisi. Tietyltä näkökulmalta toimistotyöt ovatkin huonompi työmuoto kuin ulkona liikkuminen, vaikka monesti ajatellaan juuri toisinpäin. Tässä joitakin seikkoja, joiden takia toimistotyöt ovat niin haitallisia.

#1 Liikunnanpuute

Tämä on ehdoton ykkössyy sille, miksi toimistotyöt häviät liikunnallisille ulkohommille. Suomalaiset liikkuvat yhä vähemmän, ja kuten on monesti jo tutkimuksissa osoitettu, liikunnan vähyys on yhteydessä masennukseen ja huonoon vointiin henkisesti ja fyysisesti.

Vaikka toimistolla olo ei tietenkään estä liikkumasta vapaa-aikana, on selvästi havaittavissa että nykyisen tahtisen työelämän jälkeen ei ihmisillä ole juuri voimia harrastaa enään tarpeeksi liikuntaa töiden jälkeen. Vaikka töissä rasitus on nykyään monesti enemmän henkistä, tekee se helposti vaikeaksi kuitenkin töiden jälkeenkin liikkumaan lähtemisen. Varsinkin kun se oikeasti usein tarvitsee nykyään jonnekkin lähtemistä, ja usein vielä autolla.

Yksi keino suojautua tätä pahinta ongelmaa vastaan on se, että liikkuu mahdollisimman paljon siellä työpaikalla. Tätä voi tehdä ihan pienillä kävelyillä ympäri toimistoa, käymällä hakemassa kahvia tai ihan vain piipahtamalla vessassa. Onkin havaittu, että tälläiset tiheään tehdyt ja pienet liikuntahetket ovat yllättävän tehokkaita jo sellaisenaan, useiden istumisen aiheuttamien ongelmien estämiseen.

Vaikka parhaan suojan erityisesti masennusta vastaan saaminen vaatiikin yleensä sitä ihan hengästyttävää ja rasittavampaa liikuntaa, kannattaa näitä pieniä hetkiä, jolloin pääsee liikkelle kuitenkin siellä työpaikalla hyödyntää. Niistä ei ole ainakaan haittaa masennuksen kohdalla, ja niiden avulla selviää paremmin monilta juuri istumisen aiheuttamilta ongelmilta, kuten heikkenevältä verenkierrolta.

#2 Auringonvalon puute

Moni suomalainen saa liian vähän aur

ingonvaloa vuoden aikana. Erityisen paha tilanne on talvisin, jolloin aurinkoa näkee valitettavan harvoin.

Iso ongelma tässä on se, että valonpuute altistaa mm. masennukselle, sekä väsymykselle, alakuloisuudella ja heikolle fyysiselle jaksamiselle. Merkittävä selittävä tekijä tälle on d-vitamiinin puute, joka on seurausta siitä, että auringosta tulevaa säteilyä ei saada tarpeeksi.

Osittain tätä voi ehkäistä ottamalla d-vitamiinia lisäravinteena erityisesti talvisin, mutta parhaan tuloksen saa, kun yrittää olla ulkona auringon aikaan mieluiten ainakin joka päivä noin vartin ajan. Kesällä tämä riittää mainioisti, mutta muulloin kannattaa siellä ulkona olla hieman pidempäänkin.

Yhteenveto

Tässä vain 2 merkittävintä syytä, miksi se toimistotyö ei ole aina sitä miltä se näyttää. Vaikka ajatus ilmaistoidussa toimistossa työskentelyssä voi tuntua niin houkuttelevalta, on sillä myös se nurja puolensa, joka on alkanut näkyä yhä selvemmin suomalaisessa yhteiskunnassa.

toimistolla

Masennus on selvästi yleisempää, ihmiset lihavampia ja yleiskunnot heikompi, kun verrataan aikaan jolloin suuri osa ei viettänyt suurta osaa päivästä sisätiloissa, istuen pehmeillä penkeillä näyttöjen ääressä.

Vaikka toimistotyöläisilläkin on mahdollisuus harrastaa liikuntaa ja liikkua vapaa-ajallaan, harvempi saa sitä aikaiseksi, ja tämä on iso ongelma, johon keinojen etsiminen ja löytäminen ei ole helppoa.

Tärkeintä on aloittaa hoito omalta kohdalta, ja jos työskentelet toimistolla, kannattaa houlehtia siitä liikunnan saamisesta ja siitä ,että saa sitä auringonvaloa myös tarpeeksi. Tämä vaatii hieman vaivaa, mutta palkitaan todella suuresti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *