masentunut

Miesten Masennus – Vähän Ymmärretty Sairaus

Vaikka masennus vaivaa tietenkin sekä miehiä, että naisia, ja on usein naisilla yleisempää, miehet kärsivät kuitenkin lähes yhtä usein tästä sairaudesta. Isoin ero sukupuolien välillä on kuitenkin se, että miehet eivät hae apua masennukseensa niin usein ja nopeasti kuin naiset.

Vaikka masennus on fysiologinen sairaus, monet miehet erityisesti ajattelevat yhä sen olevan merkki heikkoudesta tai epä-miehisyydestä. Kuitenkin arvioiden mukaan noin joka 10 mies kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä.

Masennuksen Stigma

On monia syitä, miksi miehet eivät hae apua. Näistä kuitenkin eniten mainittu on masennnuksen aiheuttama stigma. Monet miehet kokevat, että miehen ei pitäisi kärsiä masennuksesta, ja eivät sen takia halua myöntää edes itselleen olevansa masentuneita.

Miehet on usein opetettu peittämään tunteitansa, ja välttämään avun hakemista. Tärkeämpänä he kokevat olevansa vahvoja kuin se, että saisivat apua.

Tärkeää olisi kuitenkin ymmärtää, että masennus on oikea sairaus, kuten vaikka syöpä, johon kannattaa ja tulisi hakea apua. Ei kukaan enään häpeä syöpäänsä, mutta masennukseen on olemassa yhä vahva häpeän tunne.

Erilainen Masennus

Eräs syy myöskin miesten alhaisempaan diagnosointiin voi olla miesten masennuksen erilainen esiintymismuoto. Erityisesti vanhemmilla miehillä masennus voi ilmetä monin eri tavoin, joihin ei aina kuulu edes alakuloisuutta.

Masennus voi näkyä mm. väsymyksenä, kipuna kehossa tai energian puutteena. Lisäksi voi olla kiinnostuksen menetystä vanhoille harrastuksille, ruokahalun puutosta ja vaikeutta keskittyä tavallisiin asioihin.

Miehet ja Masennuslääkkeet

Parhaita hoitokeinoja masennusta vastaan on psykoterapia, jonne miesten voi olla kuitenkin vaikea saada itsensä menemään. Moni ei halua, että muut tietävät hänen käyvän terapiassa, ja tämä pelko voi jopa estää häntä menemästä hoitoon ollenkaan.

Toinen ongelma voi tulla lääkkeiden kanssa. Erityisesti SSRI lääkkeet voivat usein laskea seksuaalista mielenkiintoa, ja täten pelottaa miehiä.

Maailmassa, jossa miesten oletetaan olevan aina valmiita seksiin, voi tämä haluttomuus pelottaa paljonkin. Usein myöskään muut eivät ole niin ymmärtäväisiä tätä sivuvaikutusta kohtaan kuin voisi toivoa.

Kuitenkin nämä lääkkeet voivat kasvattaa elämäniloa huomattavasti, ja on niillä toinenkin etu joillekkin miehille, josta ei niin paljoa puhuta. Ne voivat nimittäin auttaa liian nopeaa orgasmin saantiakin vastaan.

Miesten epidemia

Miesten itsemurhaluvut ovat vieläkin naisia suuremmat, ja osittain se johtuu varmastikkin hoitamattomasta masennuksesta. Tämän takia olisikin tärkeää saada myös miehet hakemaan apua, ja tietämään että masennuksesta voi parantua, ja sitä ei tarvitse vain hampaat irvessä kestää.

Tämä vaatii kuitenkin asenteiden muutosta ja valistuskampanjoita, joita ei vielä ole juurikaan Suomessa näkynyt. Nyt julkisella puolella vallitsevat leikkaukset tekevät myös näiden aloittamisen poliittisesti melko vaikeaksi.

Toivon kuitenkin, että 10 vuoden säteellä tilanne olisi jo huomattavasti parempi, ja miesten masennusta osattaisiin ymmärtää ja havainnoida paremmin.

Se auttaisi todella monen miehen elämää, ja tekisi suuren muutoksen lukuisten suomalaisten elämään. Tämän takia uskon, että se on tavoittelemisen arvoista.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *