Masennus vaikuttaa ihmisiin eritavoin

Vaikka masennus vaikuttaa jokaiseen omalla tavalla, vaikuttaa se usein selvästi eri tavoin miehillä ja naisilla, sekä nuorilla ja vanhuksilla. Vaikka nämä väittämät eivät välttämättä päde sinuun tai lähiomaiseesi, on niistä hyvä olla tietoinen masennuksen tunnistamiseksi

Naiset

Masennus on naisilla tavanomaisempaa kuin miehillä. Syyksi epäillään hormoonitasojen luontaista, voimakkaampaa vaihtelua, joka naisilla kuuluu luontaisesti osaksi elämää. Suurimmat riskiajat ovat synnytyksen jälkeinen masennus, sekä erilaisten hormonaalisten tasapainojen muutoksien yhteydessä alkavat masennnukset.

Naisilla masennuksen tavanomaisia oireita ovat usein surullisuus, arvottomuuden tunne sekä syyllisyydentunteet.

Miehet

Miehillä masennus ei niin usein johda syylisyyten ja huonouden tunteeseen kuin naisilla. Sen sijaan se esiintyy väsyneisyytenä, ärtyneisyytenä sekä yleisenä mielenkiinnon puutteena elämää kohti. Usein siihen liittyy myöskin univaikeudet.

Monet masentuneet miehet kääntyvät helposti alkoholin ja huumeiden puoleen masennuksen aikana. Osa heittäytyy täysillä johonkin elämänalueeseen, kuten töihin, välttääkseen ajattelemasta tai puhumasta masennuksestaan. Miehet tekevät itsemurhan useammin masentuneena, ja salailet masennustaan kuin naiset.

Nuoret lapset

Nuorilla lapsilla on usein vaikea todeta masennusta, sillä he muuttuvat muutenkin niin nopeasti elämänvaiheesta toiseen. Usein kuitenkin masentunut lapsi välttelee koulua, mm. esittämällä kipeää, tai voi tarrautua vanhempiinsa tavanomaista vahemmin. Alkava masennus voi myöskin esiintyä kasvaneena ahdistuneisuutena nuorilla lapsilla.

Teinit

Teini-ikä on henkisesti raskasta aikaa, teinin yrittäessä sopeutua uusiin tilanteisiin koulussa ja kehossaan. Alakuloisuus on normaalia, mutta pitkään jatkuneena usein merkki masennuksesta.

Teineillä masennus esiintyy usein syrjäänvetäytymisena, kouluvaikeuksina ja yleisenä negatiivisuutena. Usein nuori kokee olonsa myöskin väärinymmärretyksi.

Jos epäilet lapsellasi olevan mahdollisesti masennus, kannattaa harkita kuinka pitkään oireet ovat olleet esillä. Nuoret eivät usein osaa hakea apua itse, ja odottavat että vanhemmat huomaavat heidän kärsimyksensä. Tämän takia on tärkeää olla tarkkana teininsä kanssa, että osaa tarjota apua hänelle tarvittaessa. Tämän lisäksi teinit usein varjelevat identiteettiään ja mainettaan tarkasti, jolloin masennus voi olla kova paikka heidän minäkuvalleen.

Teininä alkanut, hoitamaton masennus jatkuu usein aikuisikään, jonka takia on tärkeää hakea hoitoa heti, mikäli epäilet teinilläsi olevan masennusta.

Vanhukset

Vanhuksilla masennus esiintyy usein väsymyksenä, ärtyneisyytenä ja monesti ikään liitettävänä valittamisena. Jos ikäihminen vaikuttaa kyllästyneeltä elämään, valittaa kaikesta ja tarvitsee paljon unta, voi kyseessä hyvin olla masennus.

Vanhuksilla on usein vaikeaa tovereiden kuolemien johdosta, joka voi välillä iskeä useastikkin lyhyellä aikavälillä. On kuitenkin hyvä tehdä ero tämän surun ja masennuksen välillä, sillä suru on aivan normaali ja terveellinen reaktio menetykseen. Jos tämä suru ei kuitenkaan tunnu menevän ohi, kannattaa asia käydä tutkituttamassa.

Jos ihmisillä on ollut masennusta entuudestaan, on hänellä myöskin suurempi riski saada se vanhempana. On siis hyvä pitää mielessä myöskin henkilön historia, arvioidessa hänen masennuksen riskiään. Tämän takia olisikin hyvä antaa asia aina osaavan lääkärin tutkittavaksi, jotta hän osaisi tehdä luotettavan diagnoosin. Väärin diagnosoitu masennus on sekin huono vaihtoehto ihmiselle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *