suomimasennus

Masennus Suomessa

Masennus on melko yleinen sairaus Suomessa, vaikka välillä voi olla vaikea uskoa sitä. Se on usein vaiettu sairaus, josta kärsii noin 5 – 6 % suomalaisista jokaisena hetkenä. Määrä on kuitenkin todennäköisesti suurempi, sillä moni ei halua tai uskalla sitä diagnosoida sen stigman takia. Vuonna 1996 tehdyssä arviossa arvioitiin 9 % suomalaisista kärsivän vakavasta masennustilasta. Sukupuolittain jakaumana pidettiin 7 % miehistä ja 11 % naisista. On vaikea sanoa, johtuuko sukupuolien ero tietyistä syistä. Yksi vahva epäilys on se, että miehet eivät uskalla myöntää olevansa masentuineita useammin kuin naiset.

Vaikka noin 5 % suomalaisista kärsisi masennuksesta tällä hetkellä, sairastaa sitä kuitenkin jopa joka viidennes jossakin vaiheessa elämäänsä. Yli puolella jotka ovat joskus olleet masentuineita, masennus palaa uudestaan kuvioihin jossain vaiheessa.

Masennus on nykyään yleisin yksittäinen sairauslomaan johtava diagnoosi. Jopa kolmasosa määrätyistä sairauslomapäivistä johtuu masennuksesta. Vaiva on siis todella yleinen Suomessa, ja et todellakaan ole ainoa joka siitä kärsii.

Masennusta vaikeuttaa sen saama mielikuva mielen heikkoudesta. Toisin kuin esim. murtuneet luut tai muut fyysisesti havaittavat sairaudet, masennusta on usein vaikea tarkasti diagnosoida. Monet myöskin ajattelevat vielä tänäkin päivänä, että masennus olisi jotenkin itseaiheutettua, tai kertoo jotakin henkilön mentaalikyvyisstä. Nämä väärät käsitykset vaikeuttavat entisestään masennuksesta kärsivien apuun hakeutumista.

Onneksi masennuksesta voi parantua, joko lääkkeiden, terapian tai muun keinon avulla. Masennuksen aikana tätä uloskäyntiä on vain usein vaikea hahmottaa, ja tämän takia noin 5 % masentuneista päätyy lopulta itsemurhaan. Tahdomme kuitenkin painottaa, että apua on olemassa, ja taudista on mahdollista parantua. Aina se ei ole helppoa, eikä todellakaan nopeaa, mutta mahdollista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *