aurinkoa

Masennuksen hoitaminen vitamiineilla

Masennus on usein monen tekijän summa, mutta sen syynä saattaa monesti olla myöskin eräät vitamiinin puutteet tai huonot ruokailutottumukset. Uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että vatsalaukulla on yllättävänkin suuri vaikutus ihmisen aivotoimintaan. Esimerkiksi b6-vitamiinin puute voi aiheuttaa masennusta. Se ruoka mitä syöt, vaikuttaa samalla myöskin paljon siihen, miltä tunnet olosi.

mansikatMelko paljon onkin tutkittu, mitkä aineet oikeasti vaikuttavat masennukseen. Usein masennukseen voi liittyä ahdistuneistuutta, joka voi ainakin osaltaan johtua kehossa olevasta tulehtuneisuudesta. Tällöin monet erilaiset antioksidantit voivat laskea tätä tulehdusta, ja samalla helpottaa masennuksen oireita.

Seuraavien aineiden puute on havaittu masennuksen riskiä nostattavaksi.

Omega-3-rasvahapot ja kalaöljy

Pitkään on jo tiedetty, että kalaa enemmän syövät ovat keskimäärin terveempiä, ja suuri syy siihen on niiden sisältämät omega-3:set. Nämä rasvahapot ovat loistavia aivojen toiminnalla, jonka lisäksi ne myöskin laskevat kehossa olevan tulehduksen määrää. Saamalla riittävästi omega-3-rasvahappoja, toimivat hermostosi hermot paremmin, ja muutenkin kaikki aivotoiminta on hieman paremmalla tolalla.

lohikala2009 vuonna tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kalaöljyä syöneillä naisilla oli noin 30 % harvemmin masennuksen oireita. Ero oli merkittävä, ja sitä ei todellakaan kannata väheksyä. Kalaöljyllä vaikuttaakin oleva masennukselta suojaava vaikutus.

Jos et pidä kalaöljyn mauasta, kannattaa kokeilla kapseleita, jotka eivät maistu miltään. Ainoa sivuoire joka niistä voi tulla on hieman kalalta maistuva röyhtäisyt, jotka ovat kuitenkin melko pieni paha verrattuna kalaöljyn terveyden etuihin.

B-vitamiinit

Yleinen masennuksen aiheuttaja on epätasapaino aivojen luontaisissa kemikaaleissa, jotka välittävät viestejä aivoista ulos ja sisään. Monet masennuslääkkeet keskittyvätkin erään naistä, eli serotoniinin, hoitamiseen.

Syömällä kuitenkin enemmän b-vitamiineja kuten b6-vitamiinia ja b3-vitamiinia, voit saada lähes samanvaikutuksen luonnollisestikkin. Keho muodostaa näistä aineksista tryptofaania, josta keho taas muodostaa serotoniinia. Tanskalaistutkimus havaitsi jo vuonna 2004, että masentuneilla on keskimäärin normaalia alhaisemmat b6-vitamiinin tasot.

Jos näiden vitamiinien lisäsaanti ei helpota oireita, voi kyseessä olla b12-vitamiinin puutos. Vuonna 2002 tehty hollantilastutkimus havaitsi, että useilla masentuneilla oli todella alhaiset b12-vitamiinin tasot.

Jos syöt jo valmiiksi jotain masennuslääkettä, kannattaa konsultoida lääkäriä ennen kuin aloitat näiden vitamiinin syömisen, sillä ne saattavat aiheuttaa sivuoireita joissakin tapauksissa lääkityksen yhteydessä.

D-vitamiini

D-vitamiinin puutos on hyvin yleistä Suomessa, johtuen meidän ilmastostamme. Pitkä talvi ja lyhyet keväät heikentävät auringonvalon saatavuutta vuoden ympäri.

aurinkoa

Sen lisäksi että d-vitamiini vaikuttaa luuston ja hampaiden terveyteen, sillä on myös suuri vaikutus mielialoihin ja jaksamiseen. Norjassa 2008 tehdyn tutkimuksen mukaan, d-vitamiinin lisäravinteita syöneillä oli vähemmän masennuksen oireita kuin muilla testatuilla.

D-vitamiinia voi hyvin syödä enemmän kuin suositellun 10 µg päivässä. Se on havaittu turvalliseksi aina 100 µg päivässä asti, ja vaikuttaa siltä että siitä saadaan etuja vielä näinkin suurissa annoksissa.

Omat arvonsa voi käyde testauttamassa verikokeella, mikäli haluaa varmistua ettei ole saanut liikaa d-vitamiinia.

Jos siis kärsit erityisesti heikosta masennuksesta, kannattaa kokeilla näiden tuotteiden suurempaa saantia ennen kuin alkaa tehdä isoja hoitoja ja lääkityksiä. Niitä saa lähes jokaisesta kaupasta nykyään, ja ne ovat melko halpojakin kukkarolle. Tehojen pitäisi ilmaantua jo parissa kuukaudessa, joten tiedät melko nopeastikkin, toimivatko nämä valmisteet sinulla.

One comment

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta!
    En ole ikinä ennen ajatellut näitä vitamiini juttuja, mutta tämä kirjoitus sai minut niitä kyllä pohtimaan.

    Jatkakaa samaan malliin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *