brainmaker

Brain Maker -kirja – Voisiko masennuksesi johtua vatsasi mikrobeista?

Melko tasan vuosi sitten julkaisi lääketieteen tohtori David Perlmutter kirjansa “Brain Maker: The Power of Gut Microbes to Heal and Protect Your Brain–for Life“. Perlmutter on neurologisti, ja osa American College of Nutritionin päättäjiä. Hänen erikoisalaansa on vatsan mikrobit, ja niiden rooli ihmisten terveyteen.

Kirja käsittelee mullistavia uusia tuloksia, jotka kertovat kuinka suuren vaikutuksen vatsassamme olevat mikrobit ja bakteerit omaavat hyvinvointiimme. On kuin vatsalaukkumme olisi toiset aivomme, joka lähettää viestejä ympäri kehoa tilanteensa mukaisesti. Vaikuttaakin siltä, että aivoillamme ei ole täyttä päätäntävaltaa, vaan myös vatsamme osallistuu päätöksiin.

Kirjan viesti on, että muuttamalla vatsamme bakteerikantaa, voimme myöskin muuttaa terveydentilaamme. Ja tämä vaikutus ulottuu myös masennukseen.

“These hundred trillion bacteria that live within your gut are so intimately involved in your brain at a number of levels. They manufacture neurochemicals, for example. Things like dopamine and serotonin” 

 

Eli vatsassa olevat bakteerit vaikuttavat kehon kemikaalien luomisprosessiin. Masennus johtuu usein liian vähäisestä dopamiinin tai serotoniinin tuotannosta. Olisiko masennuksen aiheuttajia mahdollista siis parantaa tai helpottaa ruokailutottumuksillaan? Ainakin jos uskomme tohtori Perlmutteria, jolla on tukenaan iso pino uusimpia tutkimuksia.

“There’s this beautiful dance that happens between the gut bacteria and your own DNA. The gut bacteria actually influenced the expression of our 23,000 genes. Think about that. The bugs that live within us are changing our genome expression moment to moment.”

Mahalaukumme ja suolistomme bakteerit vaikuttavat meidän DNA:han, muokatun ja aktivoiden sitä eri tavoin. Vanha uskomus että DNA:mme olisi synnynnäinen on jo vuosia sitten romutettu. Nyt vaikuttaakin siltä, että sen muodostumiseen vaikuttaa monet eri asiat, joista yksi merkittävimmistä on vatsan bakteerit ja mikrobit.

Vatsassamme on miljardeja eri bakteereja, joista osa on hyviä, autten sulattamaan ruokaa ja ottamaan siitä ravinteita irti. Osa on kuitenkin myös huonolaatuisia, tuhoten kudoksia ja aiheuttaen sairauksia ja tulehdusta kehossa. Huolehtimalla hyvien bakteerien terveydestä, voimma samalla laskea huonojen bakteerien osuutta vatsassamme.

Mitkä tekijät vaikuttavat vatsalaukkumme bakteerikantaan?

Kirjassaan David Perlmutter luettelee 7 päätekijää, jotka vaikuttavat vatsamme ja samalla kehomme terveyteen. Hän arvioi, että noin 20 % bakteereistamme on synnynnäisiä, mutta loppuun 80 % me voimme valinnoillamme vaikuttaa.

Tekijä 1 – Syntyminen vaginan kautta

Kun lapsi syntyy vaginan kautta, saa se matkalla ulos suuren määrän äitinsä bakteereja, jotka jäävät kehoon koko elämän ajaksi. Keisarinleikkauksella syntyvillä lapsilla nämä bakteerit jäävät pois, ja heillä onkin havaittu suurempi todennäköisyys sairastaa mm. diabetesta ja ADHD:ta.

Tekijä 2 – Rintaruokinta

Vauva saa myös rintaruokinnan yhteydessä hyviä bakteereja sekä maidon kautta, että myös ihokosketuksen kautta.

Tekijä 3 – Antibiootit

Antibiootit tappavat vatsamme bakteereita. Kun ne ovat kuolleet, tietyt bakteerit ovat usein nopeimpia palaamaan takaisin, ja voivat ottaa ainakin hetkellisesti ylivallan. Eräät näistä ovat Firmicutes – ryhmään kuuluvat bakteerit, joita runsaasti omaavilla on suurempi todennäköisyys kärsiä ylipainosta.

Kannattaa siis välttää turhaa antibioottien syöntiä!

Tekijä 4 – Prosessoitu sokeri ja fruktoosi

Sokerit kiihdyttävät patogeenisia sairauksia aiheuttavien bakteerien kasvua ja lisääntymistä vatsassa, jonka takia niiden syöntiä kannattaa minimoida. Tämän lisäksi ne nostavat tulehtuneisuuden määrää kehossa, joka nostaa riskiä korkeaan verenpaineeseen ja sydäninfarkteihin.

Tekijä 5 – Geneettisesti muokatut ruoat

Mikrobit ovat tottuneet tietynlaisiin ruokiin ja niiden koostumuksiin miljoonien vuosien aikana. Tämän takia yhtäkkiä geneettisesti muokatut, ja aivan erilaiset ruoat voivat saada odottamattomia vaikutuksia vatsamme sisällä. Näiden vaikutuksia ei vielä tiedetä tarkkaan, mutta sitä tutkitaan kovaa tahtia par’aikaa.

Tekijä 6 – Probioottiset ruoat

Probioottiset ruoat sisältävät todella paljon hyviä bakteereja, jonka takia niitä kannattaisi syödä terveen vatsan kunnossa pitämiseksi päivittäin.

Probiottisia ruokia ovat erilaiset hapatetut ruoat, kuten hapankaali tai muut hapatetut vihannekset, sekä hapanmaito tuotteet kuten luonnolliset jogurtit ja Kefir -juomat. Näitä kannattaa nauttia mahdollisimman monipuolisesti.

Tekijä 7 – Prebioottiset ruoat

Nämä ruoat tekevät vatsastamme paremman paikan hyville bakteereille, ja tukee niiden kasvua. Helpoiten näitä saa Suomessa syömällä sipulia ja purjoa, mieluiten raakana vaikka osana salaattia. Ne ovat halpoja ja helppo lisätä salaattiin. Keitettynä tai paistettuna ne ovat myös terveellisiä, mutta eivät samassa määrin. Paiston aikana melko suuri osa niiden prebioottisesta kuidusta nimittäin tuhoutuu.

Tämä kirja tarjoaa paljon ajattelemisen aihetta meille, jotka olemme kiinnostuneet terveydestämme ja sen parantamisesta. Masennuksesta kärsiville se voi tarjota yhden hoitokeinon, joka ei ole perinteinen terapia tai lääkkeet.

Suosittelen lukemaan tämän kirjan, sillä se perustuu ajankohtaisiin tutkimuksiin ja niiden tuloksiin, ei vain kirjoittajan omiin mielipiteisiin. Ainakin siitä saa ajattelemisen aihetta, vaikka ei olisi valmis vielä muutoksiin.

Kirjaa ei ole vielä suomennettu, mutta voit ostaa sen englanniksi vaikka Adlibriksesta.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *